Isnin, 20 Oktober 2008

BERJAYA DAPAT TAJAAN KERAJAAN PUSAT

Berhari raya di kediaman Yang Berbahagia Prof Datuk Dr Moner Yaakob

Bersama YB Dato' Noh Omar Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi pada 12 Oktober di sebuah majlis di ibu negara

Al Hamdulillah,segala puji bagi Allah S.W.T yang bersifat maha penyayang dan pemurah.hari ini, saya masih berada di Malaysia dan baru sahaja selesai menjalani proses pembelajaran sebagai pendidik di dua buah sekolah rendah.Pada jam 11.50 pagi,18 Oktober 2008,saya meninggalkan Sekolah Kebangsaan Montfort setelah berkhidmat beberapa ketika.Banyak kenangan yang masih segar diingatan.Saya tetap akan bincangkan soal berkaitan pendidikan Islam selepas ini,cuma saya amat bergembira hari ini dan igin meluahkannya sebagai satu luahan untuk dikongsi bersama rakan-rakan blogger.

Umum mengetahui saya pulang ke Malaysia pada 20 Mei yang lalu setelah gagal mendapatkan penajaan.Majlis Agama Islam Johor dan Yayasan Pelajaran Johor gagal memenuhi keperluan saya sebagai seorang mahasiswa yang sering hadir ke kuliah dan rapat dengan pensyarah justeru berjaya mendapat JAYYID (KEPUJIAN) dari tahun satu hingga tahun akhir pengajian.

Ketika itu,saya hampir futur.Saya gagal memasuki peperiksaan bertulis di peringkat course work atau tamhidi di peringkat MASTER universiti Kaherah walaupun telah berjaya membuat beberapa kerja kursus atau kajian dalam pelbagai isu Syariah dalam BAHASA ARAB dengan jayanya setebal 200 muka surat.

Undang-undang universiti menetapkan bahawa seseorang pelajar mesti membayar yuran pengajian sebelum memasuki peperiksaan.Keputusan dua agensi kerajaan Johor berkenaan telah membuatkan saya tergamam dan terasa diri ini tidak dihargai walaupun saya salah seorang yang cemerlang dalam pengajian.

Ahhhh.....bukan kerajaan yang salah.Tapi "lembu-lembu kenyang" dari kalangan penjawat jawatan di Jabatan Agama Johor dan Majlis Agama Islam Johor sebenarnya bertanggungjawab kerana gagal memperjuangkan hak mahasiswa pengajian islam dari Johor.

Berbekalkan "positif thinking" dan "semangat yang kental" saya beranikan diri menyatakan kepada kepada pihak kerajaan persekutuan perlunya pembiayaan dan tajaan untuk melanjutkan pengajian di peringkat MASTER.

KINI,tanggal 20 Oktober 2008,saya dengan rasminya telah berjaya mendapat tajaan dari pihak kerajaan persekutuan bagi melanjutkan pengajian di peringkat Ijazah Sarjana (MASTER) dalam bidang Syariah di Universiti kaherah.

Saya akan pulang ke bumi sejarah para nabi,Mesir dalam masa terdekat.Saya akan kembali untuk mengkaji khazanah ilmu Islam.Saya cintakan dunia pendidikan.Saya tinggalkan dunia pendidikan untuk seketika.Masih tetap bercita-cita untuk bergelar DR MOHD FAIZAL menjelang usia 35 tahun.

Banyak tokoh telah saya temui.Benar,bukan senang untuk berjaya.Datuk Dr Moner Yaakob berjaya setelah beruasaha gigih dalam dunia pendidikan sebagai pendidik sehingga pernah dilantik sebagai pengarah IKIM satu ketika dahulu.Kini beliau adalah penasihat Universiti di Brunei dan salah seorang tenaga utama SUHAKAM.

Jika mahasiswa Al Azhar mahu berjaya,amalkan "positif thinking".Jangan amalkan budaya "pembangkang" yang membangkang tak tentu arah dan memandang serong terhadap kerajaan. Mahasiswa Al Azhar dan para graduannya harus mengubah cara berfikir.

Apa yang diperkatakan segelintir mahasiswa Al Azhar dan graduannya yang pro pembangkang nampaknya seperti cakap tak serupa bikin.Jika betul kerajaan serba tak kena,saya cabar,jangan mohon sebarang jawatan dalam sektor awam.

Apa yang berlaku hari ini adalah disebaliknya.Rupa-rupanya,disebalik mempertahankan apa yang diperkatakan kononya perjuangan besar dan keengganan beberapa individu semasa memegang jawatan dalam sebuah organisasi mahasiswa di Mesir untuk mendaftarkan persatuan "usang" dan "senja" di bawah kedutaan besar Malaysia Kaherah sebagai wakil kerajaan,hari ini,ada dari kalangan mereka itu,ghairah memohon jawatan dalam sektor awam.Kerajaan hari ini,masih didominasi oleh UMNO dan BN.Takkan kelabu mata kot bila nampak gaji besar?Kemanakah konsep "PERJUANGAN" yang dilaung-laungkan dahulu?Jika benar kerajaan serba tak kena,sila masuk sektor swasta atau sila aktif dalam parti idaman yang disebut-sebutkan dahulu.

Ubah cara fikir...........


3 ulasan:

SITI ZAHARAH KHAMIS berkata...

SALAM, USTAZ..

TAHNIAH...!!! SELAMAT BERJAYA DALAM MENCIPTA KEJAYAAN.

Tanpa Nama berkata...

Selamat menuntut ilmu...

ibnuhehsan berkata...

do the best for yr study n don`t think bout people saying around u..