Sabtu, 31 Julai 2010

KEMANAKAH KITA SETELAH BERGELAR GRADUAN AL AZHAR???


Akademi Pengajian Islam Universiti Malaya


Universiti Al Azhar El Syarif


University Of Cairo

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh,

Para Blogger yang saya hormati sekalian,

1.Minggu lepas,23 dan 24 Julai,saya telah menghadiri dua buah seminar dan bengkel yang dianjurkan oleh Department Of Malaysia Study (DMS),University Of Cairo dengan kerjasama Akakemi Pengajian Islam Universiti Malaya dan Jabatan Penuntut Malaysia Kaherah.

2.Agak lama juga saya tidak muncul di khalayak ramai,mengutarakan pendapat.Saya tidak suka hanya hadir sesuatu seminar atau bengkel dengan tanpa menyertai ruang perkongsian idea atau dialog yang disediakan.

3.Ada antara rakan-rakan yang bertanya tentang blog saya yang "bersarang".Saya katakan kepada mereka,faktor peperiksaan menyebabkan saya tidak menulis.Ada rakan-rakan yang membidas alasan saya.Terima kasih atas kritikan membina.

4.Apa yang menarik dan ingin saya kongsikan bersama dalam ruangan maya kali ini adalah,erti seorang graduan dan hala tuju selepas bergelar graduan.

5.Islam mementingkan perancangan.Ia adalah merupakan kalimah keramat yang menjadi faktor kejayaan seseorang.

6.Dalam AL QURAN,telah terakam erti perancangan seperti yang diceritakan berkenaan mimpi yang ditafsirkan oleh Nabi Allah Yusuf A.H bahawa negara (Mesir) akan mengalami kemarau yang panjang.

7.Perancangan memyimpan bekalan tertentu untuk menghadapi krisis tersebut adalah menjadi bukti,betapa ISLAM mementingkan umatnya merancang untuk menghadapi masa hadapan.Itulah sebabnya kisah mimpi nabi Allah Yusuf tersebut dirakamkan buat tatapan umat Nabi Muhammad S.A.W melalui kitab suci Al Quran.

8.Bercakap soal perancangan,saya amat berterima kasih kepada Universiti Malaya yang memainkan peranan penting menganjurkan seminar pengajian tinggi Universiti Malaya baru-baru ini.

9.Seminar tersebut mendedahkan kepada umum terutamanya mahasiswa tahun akhir di Universiti AL AZHAR,betapa terdapat disana peluang dan ruang untuk menyambung pengajian di peringkat Ijazah sarjana dan doktor falsafah.

10.Namun,saya yakin,ramai yang mempunyai cita-cita meyambung pengajian di Mesir.

11.Apa pun,mereka yang datang mempunyai cita-cita dan azam itu adalah sesuatu yang harus dipuji.

12.Berdasarkan pengamatan dan tinjauan saya sebelum ini,terdapat di kalangan mahasiswa tahun akhir bahkan yang telah tamat pengajian masih terpinga-pinga apabila ditanya hala tuju selepas bergelar GRADUAN.

13.Ini adalah fenomena yang kurang sihat dan memerlukan rawatan segera.

14.Persoalannya,mengapakah ianya terjadi?

15.Adakah kerana sistem pengajian di AL AZHAR yang mengutamakan "turath" punca utama?

16.Apakah kerana faktor geografi menjadi punca?

17.Apakah kerana hilang fokus terhadap pengajian dan cetek maklumat semasa menjadikan mereka sedemikian?

18.Apakah mereka "kurang pendedahan"?

19.Pada pendapat saya,sistem pengajian yang berteraskan "turath" di peringkat ijazah pertama di AL AZHAR adalah merupakan satu kelebihan yang amat besar kepada kita.Oleh yang demikian,ianya bukan faktor fenomena ini.

20.Faktor geografi dan jarak yang jauh antara tanah air dan Mesir tidak menjadi masalah.Ini adalah kerana kemudahan terkini membolehkan kita memperoleh perkembangan terkini melalui hujung jari.

21.Kurang fokus adalah salah satu satu punca utama.Melalui fokus pengajian dalam bidang berkaitan akan membolehkan seseorang itu mengaplikasi TURATH yang diketahui dengan isu semasa terutamanya isu-isu fekh kontemporari.

22.Begitu luas bidang kajian.Ianya memerlukan metodologi kajian untuk dipelajari dan seterusnya dikuasai buat bekalan untuk tujuan pengaplikasian itu.

23.Maklumat semasa dan perkembagan terkini harus diketahui oleh mahasiswa terutamanya bakal graduan dan mereka yang berkecimpung dalam bidang syariah.FEKH WAKIK adalah senjata utama dalam menghukum sesuatu.Dengan tanpa mengetahui fekh berkenaan,kita dikhuatiri menghukum secara salah.

24.Universiti Al Azhar adalah sebuah universiti berprestij di peringkat antarabangsa.

25.Oleh yang demikian,bakal graduan harus mengetahui,bidang apa yang mereka minati dan kemanakah mereka selepas bergelar graduan.

26.Kepada mahasiswa di peringkat ijazah pertama,selepas berjaya naik ke tahun dua,anda harus berfikir kemanakah dan bidang apakah yang harus anda kuasai.Ini penting bagi melengkapkan diri sebagai seorang graduan yang berkualiti ditengah-tengah luatan masyarakat.

27.Saya cadangkan kepada bakal graduan,berbincang dengan pegawai-pegawai di Jabatan Penuntut Malaysia Kaherah (JPMK),Kedutaan Besar Malaysia Kaherah (KBMK),pegawai-pegawai rumah negeri,Pengarah DMS dan senior-senior di peringkat Ijazah sarjana sebagai motivater dan rakan kongsi pendapat.Barangkali,mereka lebih dahulu "makan garam" dari kita.

28.Akhir kata,saya amat berharap,agar bakal graduan,dapat menyiapkan diri mereka dengan
kehendak semasa dan mengembalikan keagungan graduan AL AZHAR seperti sebelum era 90 an.

29.Selamat merancang!!! hidup graduan AL AZHAR!!!

Tiada ulasan: