Khamis, 21 Oktober 2010

TAMHIDI UNIVERSITI KAHERAH SIRI 1 : GEMBIRA DAN SEDIH


YPJ Pernah kecewakan saya


Ramai lepasan AL AZHAR di MAJLIS AGAMA ISLAM JOHOR,persoalannya,mengapa masalah biasiswa pelajar AL AZHAR masih belum selesai?


Satu-satunya institusi yang membela nasib orang melayu samada pelajar melayu miskin yang cemerlang dan peniaga melayu berpotensi.


Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh,

Para blogger sekalian,

Melalui laman blog ini,saya ingin berkongsi cerita bersama-sama rakan-rakan sekalian berkenaan apa yang berlaku antara hujung tahun 2007 setelah saya bergelar graduan sehingga akhir tahun 2010.

GEMBIRA
Setiap manusia punya cita-cita.Ketika saya hampir bergelar graduan,saya banyak berfikir tentang masa depan.Saya pernah bercita-cita untuk jadi orang politik.Saya pernah bercita-cita untuk menjadi seorang ahli perniagaan.Saya juga bercita-cita untuk menjadi ahli akademik.

Cita-cita perlulah diiringi oleh usaha barulah ianya tidak diklasifikasikan sebagai agan-angan.Saya seorang yang rapat dengan pensyarah di Universiti Al Azhar.Sejak tahun satu di fakulti syariah di Al Azhar saya mengakrabi beberapa pensyarah.

Apabila saya membuka television dan radio glombang 98.2 FM,saya akan sering mendengar pensyarah saya berkemundang di udara menyampaikan ilmu.Antara pensyarah yang sangat saya ingati adalah :

1) Prof Dr Umar Hasyim (bekas rektor Al Azhar dan pakar hadis yang mengajar saya ilmu mustalah hadith)

2) Prof Dr Atiyyah Abdul Maugud (Pensyarah di Fekh Am)

3) Allahyarham Prof Dr Jalaluddin Abdur Rahman (Pensyarah kanan usul fekh)

4) Allahyarham Prof Dr Isa Zahran (Pensyarah Kanan usul fekh)

5) Prof Madya Dr Ali Abdun Nabi.

6) Dr Salim salamah

7) Dr Jamal Atiyyah

8) Prof Dr Usamah Abd Samik

9)Prof Dr Akram

10)Prof Dr Adas

11) Dr Abdus salam

Dan banyak lagi.

Ada juga pensyarah yang tidak mengajar saya di kuliah akan tetapi saya akrabi beliau kerana ketokohan beliau seperti Prof Dr Rakfat Uthman.

Semasa di AL AZHAR saya diperkenalkan kitab-kitab turath (tradisional) sehingga kepala saya begitu pening saat membacanya.Namun,buku bantuan yang modern banyak membantu disamping siri kuliah pensyarah yang saya hadiri turut memberi bantuan untuk saya memahami turath.

Sudah tentu,keputusan untuk menyambung MASTER di luar AL AZHAR adalah satu keputusan yang memakan masa dan saya banyak berfikir rasionalnya.Saya mengkaji metodologi pengajaran kedua-dua buah universiti dan akhirnya saya mengambil keputusan untuk menyambung pengajian MASTER di Universiti Kaherah setelah berjaya menamatkan pengajian di AL AZHAR dengan TANPA MENGULANG TAHUN dan memperolah JAYYID setiap tahun.Saya tidak malu mengaku hanya JAYYID kerana itulah tahap pencapaian saya.

Saya cukup gembira kerana saya satu-satunya pelajar MALAYSIA yang berjaya masuk ke Universiti Kaherah pada tahun 2007.Oktober 2007 saya mula jejakkan kaki di Universiti Kaherah dengan seribu harapan.

Gembira kerana melihat disinilah juga lahirnya beberapa tokoh di Mesir yang mempunyai peranannya masing-masing.Antaranya Prof Dr Abu Sufi,Hassan Al Banna dan Asy Syahid Sayyid Qutub.

SEDIH
Kadar yuran di Universiti Kaherah adalah tinggi.Yuran bagi tahun pertama adalah sebanyak GBP 2400 (bersamaan RM 13 ribu lebih) manakala tahun berikutnya adalah GBP 1200 (bersamaan RM 8 ribu lebih).

Saya bukan lahir dari keluarga berada.Saya adalah anak angkat sebuah keluarga sederhana.Sudah tentu saya tidak mampu membayar sendiri yuran tersebut.Saya yakin,dengan nama MALAYSIA sebuah negara membangun,saya akan dapat pembiayaan dari pihak kerajaan.

Usaha pertama saya adalah pulang ke tanah air pada Disember 2007.Usaha saya adalah bertemu dengan YAB Menteri Besar JOHOR,YAB Datuk Ghani Othman.Saya menyediakan surat permohonan dan proposal berkaitan perbelanjaan untuk menyambung pengajian di peringkat MA untuk diserahkan kepada beliau.

Disamping itu,saya turut berusaha bertemu sendiri Dato' Noh Gadut yang ketika itu beliau merupakan mufti negeri Johor.Saya bertemu beliau untuk memohon bantuan melanjutkan pengajian di peringkat MA di bawah tajaan Majlis Agama Islam Johor.Kalau ZAKAT MAIJ mampu hantar pelajar perubatan dengan kos ratusan ribu mengapa tidak untuk mengeluarkan pakar syariah,MAIJ berbuat demikian.Selesai urusan,saya terus pulang ke Mesir untuk menyambung pengajian.

Saat hampir peperiksaan,sekitar bulan APRIL 2008,saya dikejutkan dengan surat dari YPJ dan sebelum itu dengan makluman lisan dari MAIJ bahawa permohonan saya DITOLAK.Kedua-dua permohonan saya telah DITOLAK mentah-mentah.

Saya akur.Namun,saya tidak putus asa dan terus menghadiri kelas walaupun pihak universiti memaklumkan bahawa saya TIDAK AKAN DIBENARKAN MASUK PEPERIKSAAN.

Pada hari Ahad,18 Mei 2008 bertempat di Grand Continental Hotel,Kaherah,saya telah menghadiri sebuah majlis makan malam bersama YAB Dato' Seri Najib Tun Razak yang saat itu beliau merupakan Timbalan Perdana Menteri.

Usai majlis,saya bertemu dengan beliau dan memaklumkan kepada beliau bahawa permohanan saya untuk mendapatkan penajaan YPJ dan MAIJ telah ditolak mentah-mentah.Beliau yang bagi saya bersifat mesra rakyat telah mendengar dengan teliti dan mencadangkan kepada saya agar membuat rayuan terhadap keputusan tersebut dan jika sekiranya gagal,beliau mencadangkan kepada saya agar bertemu dengan beliau.

Sejak bertemu dengan beliau saya mempunyai semangat luar biasa hingga kembali yakin bahawa saya akan berjaya memegang ijazah sarjana Syariah (MA SYARIAH) dari Universiti Kaherah.

Saya pulang ke tanah air pada 20 mei 2008 dengan menaiki pesawat Egypt Air.Dengan harapan yang menggunung agar kepulangan tersebut bukannya kepulangan terakhir dan saya yakin akan datang semula ke bumi anbia ini.

Maka,saya tidak boleh memasuki peperiksaan bagi sesi pengajian 2007/2008 dan saya memohon kepada pihak universiti untuk menangguhkan pengajian.Siapa yang tidak sedih?

SEDIH 2
Sampai ke tanah air bukanlah sesuatu yang menyeronokkan kerana saya mempunyai misi yang besar.Saya membuat rayuan ke pejabat YAB Menteri Besar Johor setelah "terpacak" lama di pejabat beliau di samping beberapa "kontraktor" yang turut menunggu.

Setiausaha Sulit beliau memberikan jaminan bahawa surat berkenaan akan menjadi perhatian YAB MB.Selang beberapa hari,saya mendapat surat "perhatian" berkenaan memaklumkan bahawa rayuan saya DITOLAK dengan tanpa alasan.

GEMBIRA 2
Akhirnya,saya bergegas ke Parlimen Malaysia dengan menaiki bas dan wang saku yang hanya cukup makan.Dengan bantuan Ahli Parlimen Sri Gading,YB Datuk Muhammad Aziz,saya memasuki bangunan parlimen sebagai tetamu beliau.

Saya akhirnya dapat bertemu dengan YAB Dato' Seri Najib di lobi parlimen Dan saya mengadu nasib sekali lagi.Beliau memberi saya beberapa cadangan dan yang saya kagumi adalah YAB DATO' SERI masih ingat pertemuan sebelum in di Kaherah.Saya tidak fikir beliau buat-buat ingat.Inilah contoh pemimpin yang kita cari.Ingat rakyat yang mengadu masalah.

Saya masuk kembali ke dewan rakyat sebagai pemerhati.Saya membuka bag dan meyiapkan beberapa dokumen seperti surat permohonan dan surat pengesahan universiti.

Akhirnya YB Dato' Seri (ketika itu DATO') Noh Omar keluar dari dewan sidang.Saya bergegas menemui beliau.Akhirnya beliau bertanya kepada saya seolah-olah telah mengetahui tujuan saya.

Beliau meminta saya menemui Ahli Parlimen kawasan saya terlebih dahulu untuk sokongan.Kerana Saat itu saya tidak menemui YB Ahli parlimen Batu Pahat,saya maklumkan kepada beliau bagaimana jika ahli parlimen Sri Gading? Beliau bersetuju.

Saya mencari-cari kelibat YB Seri Gading di dalam dewan sidang.Saya langsung tidak nampak kelibat beliau sedangkan beberapa jam tadi saya melihat kelantangan beliau.Saya keluar semula dari dewan dan menemui YB Dato' Seri Noh Omar bersama YB Datuk Muhammad Aziz sedang berbual-bual mesra di kafeteria parlimen.

Saya ajukan surat permohonan kepada beliau lantas mencoretkan beberapa coretan sokongan dengan tulisan jawi berdakwat gelap.Selepas itu,surat berkenaan diserahkan kepada YB Dato' Seri Noh Omar untuk ditandatangani dan beliau turut menandatangani surat berkenaan dan saya ke pejabat MARA untuk mengisi borang permohonan.

Ketika mengambil borang di kaunter,saya ditanya dengan pelbagai soalan.Saya menjawab dengan baik dan pegawai bertugas memberikan saya borang berkenaan dan saya lengkapkan borang permohonan berkenaan untuk diproses.

AL HAMDULILLAH,pada 22 Oktober 2008,saya telah menerima surat tawaran pinjaman MARA.Syukurlah kerana cita-cita saya tidak berkubur.Setelah lima bulan saya menunggu,akhirnya saya berjaya kembali ke Mesir untuk menyambung pengajian di peringkat MA di bawah tajaan MARA.

Antara MEI hingga OTOBER 2008, saya meluangkan masa di dua buah sekolah bertugas sebagai guru sementara di bawah skim Kumpulan Guru Simpanan Kebangsaan (KGSK).Sekolah Kebangsaan Tengku Mariam Batu Pahat dan Sekolah Kebangsaan Monfort Batu Pahat adalah dua buah sekolah kenangan saya mengajar pendidikan islam.

Saya meninggalkan anak-anak murid dan rakan-rakan guru dan terus ke Mesir setelah selesai megikuti kursus di BTN yang juga di sana telah diperkenalkan rakan-rakan MA dan PHD dari pelbagai bidang.

Pada hari Jumaat,7 November 2008,saya sampai ke Mesir dan lusanya,pada 9 November 2008 saya segera melaporkan diri untuk mengikuti pengajian COURSEWORK atau TAMHIDI di Universiti Kaherah.Saya dikira pelajar baru pada sesi pengajian 2008/2009 dan sesi pengajian 2007/2008 tidak diambil kira kerana saya GAGAL membayar yuran dan GAGAL memasuki peperiksaan.

Bermulalah satu pengalaman saya di sini.Ramai yang terperanjat apabila melihat saya kembali ke Mesir.Ada yang bertanya,apa sebab saya bersungguh-sungguh mahu bergelar pelajar MA di Universiti Kaherah? Kenapa tidak sahaja menyambung pengajian di Institut pengajian tinggi Zamalek (ma'had zamalik) atau Universiti Terbuka Amerika (jami'ah amerikan maftuh) sedangkan Yuran kedua-dua buah universiti ini murah dan tidak membebankan?

Akan saya ceritakan dalam siri 2.

siri 2 :

1) Kelebihan Universiti Kaherah

2) Perbezaan antara universiti Al Azhar dan Universiti Kaherah

3) Cabaran sebenar seorang mahasiswa

Tiada ulasan: