Rabu, 3 November 2010

TAMHIDI UNIVERSITI KAHERAH SIRI AKHIR : KEGAGALAN SEKALI BUKAN SELAMA-LAMANYA

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh,

Para Blogger yang saya hormati sekalian,

Kesibukan saya ketika di Kaherah telah menyebabkan saya menunda posting entri yang sepatutnya siap sebelum saya bercuti.Saat-saat akhir sebelum berlepas pun saya masih dibebani dengan tugas penting.

Perkara penting yang ingin saya kongsikan kali ini adalah berkaitan penulisan assignment bagi seorang pelajar yang menyertai program coursework atau tamhidi di Universiti Kaherah.

COPY dan PASTE
Macam-macam yang saya fikirkan ketika kali pertama menerima tugasan menyiapkan assignment.Ini adalah kerana semasa di peringkat ijazah pertama di AL AZHAR,saya langsung tidak pernah dipertanggungjawabkan untuk menulis assignment.

Metodologi yang diguna pakai adalah FAHAM dan HAFAZ semata-mata.Dunia penulisan assignment adalah sesuatu yang baru bagi saya saat itu.Pelbagai soalan bermain di kotak pemikiran saya.Persoalan BAGAIMANA assignment dimulakan? Dengan siapa harus saya rujuk dan apakah tulisan akan diterima kelak atau sebaliknya? tertekan....tambahan pula,saya tidak punya senior yang boleh saya rujuk bahkan saya satu-satu pelajar melayu saat itu.

Senarai tajuk assignment telah diberikan oleh pensyarah.Tugas pelajar adalah memilih tajuk yang sesuai,membuat rujukan,menulis dan seterusnya assignment hendaklah dihantar pada waktu yang ditetapkan.

Setelah saya memilih tajuk,saya mempunyai persepsi bahawa assignment ini sangat mudah berdasarkan bahan rujukan yang banyak.Pada hemat saya ketika itu,proses COPY dan PASTE adalah metod tersendiri memandangkan tempoh pengajian metodologi kajian yang sangat baru bagi saya saat itu.Saya tidak sempat mengusainya.Maka,saya memilih jalan mudah!!

TIDAK LAYAK TULIS TESIS
Hasil dari kelemahan tersebut,saya telah didapati lemah dalam penulisan assignment.Universiti Kaherah sangat memandang tinggi dan menitik beratkan kebolehan seseorang pelajar dalam mengusai metodologi kajian.Kekurangan dalam bidang tersebut akan menggagalkan pelajar.Ini adalah kerana,bagi mereka,penulisan assignment adalah asas untuk menulis tesis.Sebab itu saya katakan dari awal,jika markah assignment kurang dari 30 dari 40 markah,pensyarah akan maklum bahawa pelajar itu gagal meguasai metodologi kajian.

Assignment COPY dan PASTE saya telah dihidu oleh pensyarah.Saya dihukum dengan mendapat markah yang rendah antara 21 hingga 29 sahaja.Saya dimaklumkan oleh pihak universiti bahawa saya TIDAK LAYAK UNTUK MENULIS TESIS dan mesti mengikuti coureswork sekali lagi pada sesi 2009/2010.

Maka,pada bulan Januari hingga Mac 2010,saya menghabiskan masa dengan pensyarah,perpustakaan dan komputer riba.Saya kurang bersosial saat itu.Sebelum itu,pada bulan Disember 2009 pula,saya sibuk membaca dan berkawan dengan timbunan buku rujukan yang terdiri dari kitab-kitab turath dan modern.

Peristiwa 27 Disember 2009,sangat memberi kesan negatif ketas diri saya.Saya sangat kesal dengan perangai orang yang pasti UMNOnya.Namun,saya menenangkan kembali bahawa UMNO itu adalah perjuangan,hanya segelintir orang seperti yang terlibat yang pernah saya coretkan sebelum ini adalah PEROSAK kepada UMNO.Kalau mesyuarat Kelab UMNO tidak dihormati dan tragedi tumbuk menumbuk membudaya,bagaimana boleh Kelab UMNO kaherah menjana perubahan? saya ketepikan sedaya upaya peristiwa tersebut walaupun saya agak tertekan dengan apa yang berlaku.Saya terus fokus dalam pengajian dan masa depan saya.

COPY PASTE telah berubah kepada Baca,faham dan kemudian saya berbincang dengan pensyarah.Ada pensyarah yang menegur sikap saya yang terlampau "kerap" mengganggu.Teguran sayang itu menyebabkan saya betambah akrab dengan beberapa pensyarah dan ketua jabatan sendiri mengenali saya dan pernah satu ketika,semasa pelajar-pelajar lain bertandang ke pejabat beliau,saya diminta duduk di kerusi sebelah beliau dan diberikan manisan coklat sementara yang lain melihat sahaja dan ramai yang bertanya saya selepas itu sebab keakraban saya bersama beliau.

Seperkara yang perlu anda tahu,samaada di Al Azhar atau Universiti Kaherah,istilah AMPU - MENGAMPU tidak ada dalam kamus mereka.Apa yang perlu dibuat adalah "kesungguhan" menadah ilmu dari mereka akan menyebabkan anda rasa senang belajar.Kegagalan saya sebelum ini telah membuktikan bahawa mereka,pensyarah-pensyarah universiti di Mesir TIDAK BOLEH DI BELI bahkan amanah ilmu mereka sangat tinggi !!!

Maka,dalam penulisan assignment pada tahun 2010,saya tidak lagi meggunakan metod COPY dan PASTE akan tetapi saya pergunakan metodologi kajian yang telah saya pelajari selama lebih setahun sebelum itu.

LULUS DAN LAYAK TULIS TESIS
Apa yang menimpa keatas saya,adalah satu pengalaman pahit yang tidak akan saya lupa selama-lamanya.Istilah GAGAL hanya saya kenal ketika di peringkat coursework Master.Semasa di peringkat ijazah pertama di AL AZHAR,kelulusan setiap tahun saya adalah JAYYID...

Setiap assignment yang saya tulis,saya amati dengan teliti.Metod NAQL,ISTIQRA dan ISTINBAT adalah metod utama yang saya gunakan.Penat,letih,bosan dan sebagainya menguasai diri.Puas juga akhirnya apabila melihat,markah assignment saya seperti berikut :

1) ISTIHSAN, ANTARA GOLONGAN YANG MENERIMA DAN MENOLAK ( 34/40 )

2) METODOLOGI FEKH ALIRAN HADITH DAN EL RAKYU (IJTIHAD) SERTA PARA IMAMNYA ( 33/40 )

3) AL MAQASID MENURUT PERSPEKTIF SYARAK (31/40)

4) RAFAK EL HARJ (KONSEP MUDAH) MENURUT PERSPEKTIF SYARAK (30/40)

Pada bulan oktober 2010,saya telah LULUS dalam ujian coursework atau tamhidi.Maka,saya kini berada di alam penulisan tesis.Tugas awal sebelum menulis tesis adalah menghadiri perjumpaan-perjumpaan yang berkaitan penulisan tesis yang dianjurkan oleh pihak universiti.Ianya tidak wajib akan tetapi amat bermakna kepada saya kerana pendedahan yang diberikan sangat membantu saya.

Setelah selesai siri pertemuan,maka bermulalah langkah yang lebih serius.Saya telah megadap KETUA JABATAN SYARIAH,Prof Dr Hussin Samrah untuk mendapatkan arahan seterusnya.Setelah mendengar minat saya yang akan menulis dalam bidang MUAMALAT,maka saya diminta untuk membaca tesis terdahulu berkaitan bidang berkenaan.Setelah itu,saya harus ke 10 buah universiti awam Mesir antaranya UNIVERSITI AL AZHAR,UNIVERSITI AIN SYAM,UNIVERSITI ISKANDARIAH,UNIVERSITI EL MENYA,UNIVERSITI FAYYUM dan banyak lagi.

Saya telah membaca tesis bertajuk SUKUK IJARAH yang sangat berjaya dipraktikkan di DUBAI sebagai instrumen kewangan dalam pembiayaan pasaran modal di sana.Projek pembinaan lapangan terbang antarabangsa Dubai dibayai oleh sukuk ijarah.Berbanding dengan BON yang penuh dengan riba yang diharamkan syarak,sukuk telah berjaya membiayai projek-projek hartanah dan menarik ramai pelabur.Dari tajuk ini,saya mendapat ILHAM untuk tesis saya.

Saya juga tertarik dengan isu WAKAF.Tajuk tesis yang berkaitan permasalahan wakaf di Indonesia dan penyelesaiannya menurut perspektif syarak telah juga memberikan saya ILHAM untuk satu tajuk tesis.

Apa pun,saya perlu merehatkan diri seketika dan lari dari kesibukan kota sejarah KAHERAH.Saya perlu mencari semangat baru di MALAYSIA dan dalam masa yang sama,saya akan meninjau tajuk-tajuk tesis yang telah dikaji di IPTA Malaysia.Setakat ini,saya telah bertandang ke Universiti Islam Antarabangsa MALAYSIA.Saya juga akan cuba mencari pakar-pakar kewangan Islam di Malaysia sebelum saya akan "bermanja-manja" dengan pakar kewangan Islam di timur tengah.

Alangkah terperanjatnya saya apabila mendapati bahawa Mesir "KAYA" dengan rujukan MUAMALAT!! Pakar-pakar yang ada dan ramai tersebut,sedang "berkeliaran" di EMIRATES,QATAR,ARAB SAUDI dan KUWAIT!! Antara mereka yang telah saya kenali adalah Prof Dr Asyraf Dawwabah.Berkali-kali saya menghubungi beliau sebelum ini.

Antara tempat yang penuh dengan rujukan kewangan Islam adalah pusat ekonomi Islam Soleh Kamil dan Perpustakaan MUAMALAT Bank Islam Faisal !!! pasti rakan-rakan yang tinggal di rumah Kedah hayyu sabek terkejut !! rupa-rupanya..di hadapan rumah mereka,tersimpan khazanah islam yang sangat mahal harganya untuk mengubah lanskap ekonomi dunia untuk keluar dari jenayah riba dan cengkaman kapitalis!!

Saya akan mula sibuk dengan urusan tesis dan menyiapkannya bermula hujung November apabila kembali ke kota sejarah KAHERAH!!

Salam perantauan dari MALAYSIA.......

4 ulasan:

Cik P berkata...

Salam...
tahniah!!! ust.ezo..
usaha = berjaya :)

Tanpa Nama berkata...

salam....

ust ezo apakah khazanah islam yang ade..di hadapan rumah kedah hayyu sabie'

Ezo berkata...

Depan rumah Kedah,ada bank Islam Faisal bukan? di sana terdapat sebauh perpustakaan yang besar yang memuatkan pelbagai rujukan MUAMALAT..

awedonde berkata...

Salam..Tq atas info yang ustaz berikan...Insyaallah ada pluang nak ke sana...=)