Isnin, 11 Julai 2011

BAGAIMANA RAKYAT KITA MENGHAKIMI BERSIH 2.0 ? (MUKADDIMAH)

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh,

Para blogger yang dihormati sekalian,

MUKADDIMAH

Jika sebelum ini,dunia arab sangat mengagumi Malaysia sebagai negara Islam yang maju,stabil dan adil,maka hari ini,rakyat negara Mesir yang saat ini sedang menikmati angin perubahan atas slogan REVOLUSI 25 Januari telah mendengar berita menarik tentang MALAYSIA.

Akhbar-akhbar utama Mesir menyiarkan kisah perhimpunan atau demontrasi BERSIH 2.0 di ibu negara yang kononnya mahu menuntut pilihanraya yang adil.Gambar lelaki berdarah dan lelaki yang ditangkap oleh Polis Malaysia disiarkan oleh AL AHRAM dan MISR EL YOUM.

Bagi orang yang cintakan negaranya,pasti akan rasa MALU dengan apa yang berlaku.Manakala bagi sesetengah golongan pula,pasti sedang tersenyum puas kerana dunia sedang "bercakap" tentang Malaysia.Terang lagi tersuluh,perhimpunan BERSIH 2.0 adalah usaha halus pihak tertentu untuk memburukkan negara di mata dunia.Mereka mahu meletakkan Malaysia setaraf dengan Mesir,Tunisia,Libya dan negara-negara arab yang sedang bergolak sekarang.

Saya percaya,usaha pihak tertentu untuk memburukkan Malaysia tidak akan kesampaian.Ini adalah kerana dunia telah mengenali siapa Malaysia dan perhimpunan haram berkenaan telah berjaya dileraikan dalam masa yang singkat walaupun ianya mengundang pelbagai perspektif dari pelbagai dimensi dan apa yang paling bahaya adalah terdapat seribu satu persepsi.Apa yang perlu sekarang adalah penghakiman dan penilaian oleh rakyat Malaysia sama ada di luar negara dan dalam negara terutama sekali GENERASI MUDA terhadap apa yang mereka tonton dan saksikan.

Saya amat berharap,rakan-rakan generasi muda sekalian membuat pertimbangan yang betul dan tidak tertipu dengan perspektif liar hasil kemajuan teknologi terkini.Television,radio dan akhbar hanyalah antara medium sebaran maklumat dan ianya bukan sumber maklumat utama lagi walaupun ianya masih penting.

Melalui sesawang maya ini,saya ingin mengajak rakan-rakan blogger berfikir sejenak disebalik apa yang tersurat melalui YOUTUBE dan FACEBOOK berkenaan HIMPUNAN BERSIH 2.0 yang telah tamat dan TIDAK BERLANJUTAN seperti negara-negara arab yang sedang bergolak saat ini.Saya kira,adalah elok jika sekiranya kita lihat persoalan-persoalan utama yang menjadi asas penghakiman dan penilaian rakyat.

Adakah benar pilihanraya di Malaysia TIDAK ADIL sehingga menuntut rakyat keluar ke jalan raya? Apakah perhimpunan mereka menepati syarak? Mengapa pihak POLIS bertindak ganas? Jika TV,radio dan akhbar adalah "tunggangan", adakah YOUTUBE dan FACEBOOK itu benar dan adil? Apakah maksud himpunan BERSIH yang berjaya? Apakah Mahasiswa Malaysia di luar negara terutamanya di MESIR perlu terlibat?

Bersambung............

Tiada ulasan: