Sabtu, 29 Oktober 2011

MUAMMAR GADDAFI,DARI PELBAGAI PERSPEKTIF

KESUDAHAN SEORANG PEMERINTAH YANG MEMERINTAH LIBYA SELAMA 42 TAHUN


MUAMMAR GADDAFI YANG TIDAK PERNAH MELABELKAN DIRINYA SEBAGAI PRESIDEN LIBYA

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh,

Para Blogger sekalian,

Bersarang dan berhabuk nampaknya blog saya yang sudah lama ditinggalkan.Sejak aktif ber"FB"rupa-rupanya blog ini terbiar.Maaf,itu kesilapan yang akan saya perbetulkan.Minggu ini saya suka menulis berkaitan isu GADDAFI.

Para Blogger sekalian,

1.Melalui blog www.azlishukri.blogspot.com,www.tukartiub.blogspot.com dan lain-lain lagi, kita telah membaca pelbagai fakta yang menarik berkenaan jasa baik yang telah disumbangkan oleh Gaddafi terhadap negara,rakyatnya dan rantau afrika.

2.Saya yakin,blogger berkenaan menulis berdasarkan sumber yang sahih.Saya juga yakin, Gaddafi satu hari nanti,jasa-jasa Gaddafi akan disebut kembali oleh dunia arab,afrika bahkan rakyatnya kelak seperti mana Raja Farouk yang dijatuhkan oleh tentera pada tahun 1952. Setelah 60 tahun,akhbar-akhbar Mesir dan ahli akademiknya bahkan ahli-ahli politik, akhirnya tidak segan silu menyebut kebaikkan dan kegemilangan zaman pemerintah Dinasti Muhammad Ali amnya dan zaman Raja Farouk khasnya.

3.Setiap manusia pasti akan melakukan kesalahan.Kawan-kawan kita selalu sebut dikedai-kedai kopi,di mana-mana sahaja apabila mendengar kejahatan seorang manusia bahawa "NO BODY PERFECT" (tiada manusia yang sempurna).

KEKEJAMAN YANG MENJADI DENDAM RAKYAT

4.Setelah 5 tahun menjatuhkan Raja Idris pada 1 September 1969,Gaddafi menjatuhkan hukuman bunuh ke atas 50 pegawai tentera yang pernah berkhidmat di zaman baginda. Tindakan beliau itu dipercayai sebagai salah satu usaha membendung rampasan kuasa ke atas beliau.

5.Pada 7 April 1976,pelajar-pelajar universiti di Tripoli dan Ben Ghazi, Libya telah keluar beramai-ramai menyertai tunjuk perasaan sebagai menentang situasi politik tanah air mereka ketika itu dan mengkritik dasar politik yang diamalkan oleh Gaddafi.

6.Sebagai tindak balas,pihak keselamatan negara telah menyerang perkarangan universiti dan menangkap ratusan pelajar.

7.Berpuluh-puluh pelajar telah dijatuhkan hukuman GANTUNG SAMPAI MATI oleh Gaddafi. Ketika hari perlaksanaan hukuman berkenaan,beliau mengumumkan hari berkenaan sebagai cuti umum dan hukuman disiarkan secara langsung oleh stesen TV Libya.

8.Sudah tentu hukuman yang menghayat hati itu menimbulkan reaksi yang negatif di kalangan rakyat Libya.Selepas itu,hukuman dijatuhkan secara senyap dan dilaksanakan juga secara rahsia.

9.Pada 26 Jun 1996,satu pembunuhan beramai-ramai telah dilakukan di penjara Abu Sulaim di mana,1200 tahanan politik telah dibunuh dengan menggunakan peluru hidup hanya kerana mereka menentang layanan buruk dalam penjara.Sehingga hari ini,keluarga mangsa masih TIDAK DAPAT MENGETAHUI DENGAN TEPAT tempat persemadian mangsa.

10.Tragedi tersebut disifatkan sebagai pembunuhan paling dahsyat dalam sejarah Libya.

11.Itu antara kezaliman yang telah dilakukan oleh Gaddafi semasa hayatnya sebagai pemimpin nombor satu LIBYA.

PEMERINTAHAN DAN SIKAP GADDAFI TERHADAP PEMIMPIN ARAB

12.Rakyat LIBYA menerima nikmat yang besar melalui dasar BUKU HIJAU GADDAFI.

13.Namun,apa yang menariknya adalah,BUKU HIJAU itu seolah-olah perlembagaan negara sedangkan ianya hanya sebuah dasar dan polisi negara terhadap rakyatnya.

14.Rupa-rupanya,GADDAFI memrintah LIBYA selama 42 tahun dengan tanpa sebuah PERLEMBAGAAN yang jelas.

15.Gaddafi juga telah memerintah secara DIKTATOR bahkan,Gaddafi tidak menamakan penggantinya walaupun pada beberapa ketika,Saiful Islam Gaddafi dilihat sebagai orang yang bakal menggantikan ayahnya melalui campur tangan dan pengaruhnya dalam pentadbiran LIBYA.

16.Dalam hubungan antarabangsa pula,TIDAK DINAFIKAN bahawa Gaddafi adalah orang yang TIDAK BOLEH BERTOLAK ANSUR dengan barat.

17.Bahkan,Gaddafi juga dilihat begitu agresif dengan sekutu barat di kalangan pemimpin arab.

18.Dengan selamba,Gaddafi pernah merokok dan menghembuskan asap rokok kearah Raja ABDULLAH ALI SAUD,Raja Arab Saudi dalam satu persidangan di mana,Gaddafi telah ditempatkan duduk bersebelahan dengan baginda.

19.Kelantangan beliau terhadap isu Palestin dilihat begitu menggerunkan sekutu barat di Teluk hingga pernah satu ketika,ucapan Gaddafi diganggu oleh pihak teknikal dengan memadamkan pembesar suara.Namun,GADDAFI tetap meneruskan ucapannya.

GADDAFI BUKTIKAN BELIAU TIDAK BACUL

20.Ketika rakyat Tunisia bangkit menentang ZAIN EL ABIDEEN BEN ALI,beliau lari ke Arab Saudi.

21.Gaddafi sama seperti Mubarak yang enggan meninggalkan tanah air dan mahu kekal di tanah air masing-masing.

22.Namun,kesilapan GADDAFI sekali lagi berulang apabila beliau melakukan kekerasan terhadap kebangkitan rakyat pada 17 Februari 2011.

23.Ini memberikan ruang dan peluang kepada BARAT yang telah lama berdendam dengan Gaddafi.Maka,NATO telah terlibat secara langsung dalam usaha menjatuhkan Gaddafi dan menyingkirkan Gaddafi dari LIBYA.

24.Namun,apa yang hairan adalah,walaupun sebenarnya Gaddafi mampu untuk menyelamatkan diri ke mana-mana negara afrika lain,Gaddafi tetap berkeras untuk mati dalam negara.

25.Ini dibuktikan sendiri oleh beliau di mana hari ini telah tercatat dalam sejarah,beliau akhirnya mati di SERT,bandar kelahirannya dan juga merupakan wilayah pertahanan terakhir Gaddafi.

26.Dunia tidak akan mampu menafikan bahawa beliau akan dinobatkan MATI SEBAGAI PAHLAWAN.Bukan kerana mempertahankan negaranya dari rakyatnya yang memberontak,akan tetapi mempertahankan negaranya dari menyerahkannya kepada pembangkang yang bersekongkol dengan NATO.

27.Oleh kerana itu, beliau menyebut NATO dan bukannya rakyat yang menentang dalam ucapan terakhir beliau !!

FATWA MUFTI LIBYA YANG MENGELIRUKAN

28.Setelah Gaddafi mati dibunuh,apa yang menghairankan adalah tindakan umat Islam yang menghina jenazah umat Islam yang lain sedangkan terdapat hadith yang melarang umat Islam mencemuh jenazah.

29.Amat malang apabila tokoh ilmuan dari kalangan umat Islam yang berjawatan MUFTI turut bersekongkol menghina jenazah.

30.Selepas kematian Gaddafi,Mufti Libya berfatwa bahawa jenazah Gaddafi tidak boleh dimandi,dikafan dan disembahyang oleh umat Islam kerana TELAH TERKELUAR DARI ISLAM.

31.Saat saya membaca fatwa mufti berkenaan,saya tertanya-tanya,apakah ucapan Gaddafi yang telah menyebabkan mufti itu mengkafirkan Gaddafi?

32.Berdasarkan ilmu saya yang masih cetek,saya enggan memainkan isu tersebut di FB dan saya yakin ketika itu,pasti akan ada ulama-ulama lain yang akan menyanggah fatwa berkenaan.

33.Mujurlah dunia ISLAM ada AL AZHAR sebagai sebuah institusi Islam yang sederhana dan menjadi benteng ilmu umat Islam.

34.Seorang ulama AL AZHAR tampil muncul di khalayak ramai melalui media cetak menyanggah fatwa mufti berkenaan.

35.Prof Dr Ahmad Karimah,professor Fekh Perbandingan Universiti Al Azhar Kaherah, telah menyanggah fatwa MUFTI LIBYA berkenaan atas alasan bahawa "seseorang muslim itu tidak terkeluar dari ISLAM melainkan secara yakin sahaja.Apabila terdapat keraguan dan pelbagai tafsiran dalam ucapan seseorang Islam yang mengandungi kata-kata yang menunjukkan seseorang itu masih Islam atau bercanggah dengan Islam,maka menurut mazhab Hanafi,ianya ditafsirkan sebagai MASIH ISLAM".

36.Menurut Proffessor berkenaan,di dalam kitab-kitab turath (manuskrip lama karangan ulama dan ilmuan Islam sebelum akhir kurun ke 19 -rujuk definisi turath oleh Dr Ali Gom'ah dalam kitab beliau berkenaan pengenalan turath- ), sesungguhnya jika kandungan ucapan seseorang manusia itu penuh dengan KUFUR dan hanya SATU SAHAJA yang menunjukkan ianya masih ISLAM,maka,orang itu masih dihukumkan sebagai ISLAM.

37.Professor berkenaan menegaskan bahawa fatwa mufti Libya itu bercanggah dengan Syarak dan menghukum orang lain sebagai kafir adalah merupakan satu jenayah besar justeru beliau menyifatkan bahawa fatwa berkenaan TIDAK DIIKTIRAF OLEH INSTITUSI AGAMA TERKEMUKA SEPERTI AL AZHAR.

38.Oleh yang demikian,proffesor berkenaan mengiktiraf bahawa GADDAFI masih ISLAM dan jenazahnya hendaklah dikafan,disembahyang dan dikebumikan sesuai dengan kaedah syarak.

MERDEKAKAH LIBYA?

39.Tidak dapat dipastikan adakah Libya akan benar-benar merdeka selepas era Gaddafi.

40. Mungkin bagi mereka LIBYA akan merdeka dari sebuah pemerintahan yang diktator.Sebagai pemerhati,saya curiga dengan bantuan NATO terhadap Libya dan pastinya bantuan dahulu bukannya percuma.

41.Lebih mencurigakan,gesaan oleh barat untuk dilakukan siasatan ke atas kematian GADDAFI dan pembuhan beramai-ramai pengikut Gaddafi di sebuah perkarangan hotel yang ditinggalkan.

42.Persoalannya,mengapakah BARAT atau badan-badan antarabangsa TIDAK MEMBUAT GESAAN yang sama ketika kematian Saddam? Adakah perbicaraan Saddam Hussien benar-benar telus? Mengapa tiada satu pun badan hak asasi dunia bersuara atas kesamaran saksi yang tidak melihatkan diri dan hanya duduk di sebalik tirai dalam perbicaraan "KES PEMBUNUHAN BERAMAI-RAMAI DI DUJJEIL" ?

43.Mengapa PBB perlu membuat keputusan terhadap pemberhentian operasi tentera NATO?

44.Mengapa HILARY CLINTON tergesa-gesa ke LIBYA selepas Gaddafi dikebumikan?

45.Adakah LIBYA akan dijanjikan "sesuatu" atau diingatkan tentang "sesuatu"?

LIBYA PERLU BANTUAN DAN APA TANGGUNGJAWAB KITA SEBAGAI MUSLIM ?

46.Libya perlu bantuan negara serantau dalam membina sebuah negara baru dan untuk itu,Mesir lebih patut membantu LIBYA berbanding negara-negara lain terutama sekali dalam membentuk perlembagaan negara baru.

47.Sebagai seorang muslim,sama-sama kita doakan semoga Allah S.W.T mengampunkan dosa-dosa orang-orang Islam yang telah meninggal dunia.

48.Semoga Gaddafi diampun oleh Allah S.W.T..............

AL FATIHAH.....

Sumber :
1) AKHER SAA bilangan 4018
2) Akhbar AL LIWAK EL ISLAMI bilangan 1552
3) Akhbar mingguan jumaat AL AHRAM,28 Oktober 2011


AZARITA,
ISKANDARIAH,
29/10/2011
(Beberapa jam sebelum pulang ke Kaherah)

Tiada ulasan: