Selasa, 13 Mac 2012

PEJABAT HEP JOHOR WADAH BARU PENYATUAN ANAK-ANAK JOHOR DI MESIR

JASAMU DIKENANG : TN HJ HANIF NAIM, BAPA PERPADUAN ANAK-ANAK JOHOR DI MESIR,PEGAWAI HEP NEGERI JOHOR PERTAMA DI MESIR (AWAL 2009 HINGGA 2011)

MULA BERSATU : ANAK2 JOHOR YANG LAMA DAN BARU BERUKHUWWAH DI TABA,SINAI DAN DAHAB PADA 1 - 4 FEBRUARI 2012 ANJURAN HEP JOHOR DI MESIR.SUASANA SEBEGINI HAMPIR TIADA KETIKA BKPJM MENGUASAI RUMAH JOHOR.REHLAH KE SINAI DISERTAI
60% PELAJAR LAMA DAN 40% PELAJAR BARU BERBANDING ZAMAN BKPJM MENGANJURKAN PROGRAM KE SINAI, 80% PELAJAR BARU DAN HANYA 20% PELAJAR LAMA.

TABAH MENDEPANI CABARAN DENGAN TUGAS YG BERAT: TN HJ MAULAN BIN HJ ASMUNI ,PENYELIA ASRAMA ATAU PEGAWAI HEP 2 YANG MENJADI SUBJEK SERANGAN AHLI TEGAR BKPJM, BELIAU TETAP SABAR DAN TIDAK MELENTING (MULA BERTUGAS PERTENGAHAN 2011 HINGGA SEKARANG)

TUGAS BERAT SEPANJANG MASA : TN HJ HUSNI TAMRIN, BEKAS PTA JOHOR BAHRU. BELIAU ADALAH MERUPAKAN PEGAWAI HEP 1 (MULA BERTUGAS PADA PERTENGAHAN 2011 HINGGA SEKARANG)


Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh,

1. Sejak kedatangan pegawai HAL EHWAL PELAJAR JOHOR di Mesir,pelajar JOHOR mula rasa selesa dengan situasi ini.

2. Pelajar2 lama yang selama ini MENYENDIRI mula timbul di dalam beberapa program anjuran pejabat HEP JOHOR.

3. Ustaz Husni Tamrin yang mesra dengan panggilan ustaz husni dan TnHj Mohd Maulan Asmoni yg mesra dengan jolokan AYAH mudah dirapati oleh para pelajar lama yang selama ini TIDAK MAHU KE RUMAH JOHOR ekoran layanan yang tidak sepatutnya.

4. Ini dibuktikan dengan 2 program baru2 ini.EKSPLORASI SINAI 2012 dan TAHLIL DOA SELAMAT seminggu selepas itu.

5. Jika sebelum ini,kebanyakkan program hanya akan dihadiri oleh orang lama yg KUAT BKPJM dan pelajar2 baru yang mana 80 peratus berharap kepada pelajar2 baru,akan tetapi dalam DUA program tersebut, pelajar2 lama yang selama ini "sepi" telah menyertainya dengan begitu menggalakkan.Dalam program ini,PEJABAT HEP berjaya menyatukan yang lama dan baru hingga hari ini terpatri ukhuwwah islamiah sesama mereka.

ZAMAN BKPJM

6. BKPJM tidak benar-benar mewakili anak-anak JOHOR di Mesir.

7. Sebaliknya, BKPJM hanya mewakili PMRAM di dalam kelompok anak JOHOR.

8. PMRAM hanyalah satu persatuan pelajar dari beberapa persatuan yang terdapat di Mesir.Antara persatuan lain yg dianggotai anak-anak JOHOR ialah Kelab Umno Kaherah Mesir, ISMA, ABIM dan lain-lain.

9. Oleh kerana BKPJM mewakili PMRAM dalam rumah JOHOR dan dalam kelompok pelajar JOHOR, maka, banyak polisi-polisi BKPJM ketika menguasai rumah JOHOR telah memencilkan anak-anak JOHOR yang BUKAN PMRAM.

10. Ini TIDAK SEPATUTNYA berlaku dan ianya memperlihatkan SIKAP DIKTATOR dalam menguasai rumah JOHOR.

11. Begitu juga dalam beberapa hal,anak-anak JOHOR yg BUKAN PMRAM seolah2 orang asing apabila berada di RUMAH JOHOR dan majlis2 anjuran mereka.

12. Ketika BKPJM menguasai RUMAH JOHOR, polisi menampal IKLAN hanya DIBENARKAN iklan yang mempunyai lambang PMRAM dan TIDAK BERCANGGAH DENGAN PMRAM.

13. Ini bermakna, anak-anak JOHOR yang ada dalam ISMA,ABIM,KELAB UMNO KAHERAH dan lain-lain tidak mempunyai sebarang hak untuk menampal iklan mereka untuk program mereka.

14. Begitu juga dengan penggunaan RUMAH JOHOR.BKPJM tidak akan membenarkan persatuan yang BUKAN PMRAM mengadakan program di premis milik kerajaan negeri Johor tersebut hanya kerana penganjur program BUKAN PMRAM.Atas nama PECAH BELAH, BKPJM menafikan hak anak-anak JOHOR bukan PMRAM. BKPJM telah diamanahkan untuk menjaga rumah JOHOR sejak dibina pada tahun 1982 sehinggalah pegawai2 HEP dihantar ke MESIR oleh kerajaan negeri JOHOR pada tahun 2009.

15. Begitu juga berkenaan BORANG ZAKAT. Terdapat ramai anak-anak JOHOR dalam ABIM dan KELAB UMNO KAHERAH.

16. Terdapat RAMAI Anak-anak JOHOR dari PERSATUAN BUKAN PMRAM ini dinafikan hak untuk mendapat borang zakat dengan pelbagai alasan.

17. Ketika ASRAMA RUMAH MELAYU ABBASIAH (ARMA) hendak dibaik pulih pada tahun 2002 (yang siap sepenuhnya pada tahun 2004), ramai anak-anak JOHOR tinggal di ARMA.Mereka mencari2 rumah sementara untuk didiami ketika itu.Rumah JOHOR yang dijaga oleh BKPJM TIDAK MEMBENARKAN anak-anak JOHOR BUKAN PMRAM tinggal di rumah JOHOR sehingga ada dikalangan mereka tinggal di rumah PAHANG.

18. Seorang senior yang telah berkahwin pernah menceritakan pengalamannya kepada saya bahawa majlis perkahwinannya TELAH diboikot oleh anak-anak JOHOR yang PRO PMRAM hanya kerana beliau BUKAN PMRAM.

19. Ini adalah antara cerita-cerita yang sampai ke telinga saya pada tahun 2003 hingga 2005.Abang-abang lama yang terlibat TELAH PULANG ke Malaysia bekerja dalam pelbagai sektor dan ada beberapa situasi yang saya LIHAT KEBENARANNYA dengan mata kepala saya sendiri.

20. Saya TIDAK MERASAKAN IANYA FITNAH.Ini adalah kerana,ketika saya bergelar pelajar baru,saya tinggal di rumah JOHOR sejak hari pertama saya sampai ke Mesir pada 25 September 2003 hingga pertengahan tahun 2004.

21. Program ABIM ketika itu adalah merupakan seminar - seminar yang bertajuk NASIONAL yang memberikan input yang berguna selaku MAHASISWA UNIVERSITI dan dihadiri oleh tokoh-tokoh dari Malaysia.Apabila saya memakai suit lengkap bertali leher utk ke majlis berkenaan,saya dipandang sinis oleh senior2 BKPJM di rumah Johor.Bahkan,saya DIHASUT oleh beberapa senior yang merupakan orang kuat BKPJM dan PMRAM supaya TIDAK HADIR ke majlis mereka.

ZAMAN KEDATANGAN HEP JOHOR

22. Bermula pada awal tahun 2009,anak-anak JOHOR di Mesir mula mendapat NAFAS BARU apabila ustaz Tn Ahmad Hanif Naim ditugaskan sebagai PEGAWAI HEP JOHOR.Beliau telah mula membuka laluan mendekati anak-anak JOHOR tanpa mengira latar belakang persatuan.

23. Walaubagaimana pun, ustaz hanif yang keseorangan itu TELAH DIBULI oleh BKPJM hingga saya mendapat maklumat dari sumber yang boleh dipercayai, ustaz hanif pernah MENINGGIKAN SUARA di hadapan seorang AJKT BKPJM dalam satu isu yang tidak perlu saya nyatakan di sini.

24. Ustaz HANIF menamatkan tugasnya pada tahun 2011.Pada pertengahan tahun 2011, anak-anak JOHOR mula menerima kedatangan DUA ORANG PEGAWAI HAL EHWAL PELAJAR JOHOR yang baru menggantikan Ustaz Hanif. Seorang dari JABATAN AGAMA ISLAM manakala seorang lagi bekas NAZIR SEKOLAH-SEKOLAH AGAMA yang aktif dengan porgram-program masyarakat dan pergerakan masyarakat.

25. Gandingan dua orang wakil kerajaan negeri JOHOR ini dipercayai akan lebih merapatkan anak-anak JOHOR di Mesir.

26. Mereka berdua MULA MEMBUAT POLISI baru untuk rumah JOHOR.Antaranya ialah, sebarang iklan yang ditampal di rumah JOHOR hendaklah mendapat kebenaran PEGAWAI HEP.Begitu juga dengan sebarang penggunaan premis rumah JOHOR seperti DEWAN ASRAMA.

27. POLISI tersebut TELAH DIPERSOALKAN oleh Saudara Syuaib AL HAFIZ melalui FB beliau. Pelajar ini datang ke Mesir pada tahun 2009 dan sudah tentu beliau TIDAK MENGETAHUI apa yg pernah berlaku sebelum kedatangan pegawai HEP. Secara peribadi, saya TIDAK MENYALAHKAN pelajar berkenaan akan tetapi sebagai seorang mahasiswa, beliau perlu meminta maaf kepada pegawai HEP berkenaan.

28. Kedua2 wakil kerjaan negeri JOHOR ini adalah umpama AYAH yang MESTI menyelesaikan pertelagahan antara anak-anak yang sering bertelagah ini.

29. BKPJM tidak perlu MELENTING kerana selama BKPJM menguasai rumah JOHOR, banyak pencabulan hak-hak anak JOHOR BUKAN PMRAM telah dicabul. Wang pembinaan rumah JOHOR adalah wang kerajaan (asrama hayyu thamin) dan wang saham zakat dari orang ramai (asrama rabaah) untuk digunakan anak-anak JOHOR di Mesir tanpa mengira persatuan.

BKPJM TIDAK PERLU DIHARAMKAN

30. Berdasarkan status BKPJM yang tidak diiktiraf oleh kerajaan negeri, maka BKPJM perlu mengembalikan segala ASET yang diberikan kepada KERAJAAN NEGERI JOHOR ketika mengawal selia rumah negeri JOHOR.

31. Urusan berkaitan POLISI RUMAH NEGERI JOHOR sama ada hayyu thamin dan rabaah perlu diserahkan sepenuhnya kepada kedua-dua pegawai HEP berkenaan dengan tanpa sebarang campur tangan dari BKPJM seperti isu polisi menampal iklan baru-baru ini.

32. BKPJM boleh bergerak bebas di Mesir dan tidak perlu DIHARAMKAN. Akan tetapi, BKPJM perlulah belajar menghormati tugas2 kedua-dua pegawai HEP.

WADAH BARU PENYATUAN ANAK-ANAK JOHOR

33. Secara peribadi berdasarkan pengalaman saya selama 8 tahun, 25 sept 2003 hingga jul 2007 (ijazah pertama) dan akhir november 2008 hingga sekarang (MASTER), dukacita bagi saya, BKPJM TIDAK MEWAKILI ANAK-ANAK JOHOR di MESIR sebaliknya hanya MEWAKILI PMRAM di rumah JOHOR dan ini menyebabkan anak-anak JOHOR yang bukan PMRAM seperti Kelab UMNO,ABIM dan bermula 2008 ISMA pula dikesampingkan dan dianak tirikan oleh POLISI SEMPIT dan SIKAP DIKATOR BKPJM.

34. Anak-anak JOHOR perlu disatukan oleh dua orang pegawai HEP yang dihantar oleh kerajaan negeri.

35. Tidak keterlaluan jika saya katakan, dengan KEDATANGAN DUA PEGAWAI HEP dan berdasarkan salah laku BKPJM selama mengawal rumah JOHOR sebelum ini, BKPJM TIDAK BOLEH DITERIMA sebagai persatuan rasmi bagi anak-anak negeri JOHOR dan jika ada pengiktirafan rasmi dari negeri JOHOR, kerajaan negeri JOHOR perlu menarik balik pengiktirafan berkenaan.

36. Melalui semakan saya berdasarkan sumber-sumber yang boleh dipercayai, BKPJM TIDAK PERNAH DIIKTIRAF mewakili anak-anak JOHOR oleh kerajaaan negeri JOHOR.

37. Untuk saat ini, CUKUPLAH PEJABAT HAL EHWAL PELAJAR NEGERI JOHOR sebagai wadah penyatuan anak - anak JOHOR kerana anak JOHOR bukan semua PMRAM bahkan ramai yang ada dalam ISMA, KELAB UMNO dan sebagainya.

38. BKPJM perlu menerima hakikat, mereka BUKAN LAGI WADAH PENYATUAN bahkan selama ini merekalah yang memecah belahkan anak-anak JOHOR di Mesir. PENYATUAN anak-anak JOHOR hanya meniti di bibir-bibir pimpinan BKPJM dan TIDAK PERNAH diterjemahkan oleh polisi BKPJM dalam urusan sesama anak JOHOR terutama sekali POLISI RUMAH NEGERI yang hanya MESRA PMRAM dan bukan MESRA ANAK JOHOR.

SALAM PERPADUAN....SALAM MAHABBAH...

MOHD FAIZAL SABHON
BA (HONS) Syariah,Al Azhar 2007
MA SYARIAH,Universiti Kaherah(in progress)

Tiada ulasan: