Ahad, 8 April 2012

SEMINAR AGENDA UMAT: ANTARA KESEDARAN DAN PROVOKASI MURAHAN

PROGRAM YANG BERMANFAAT DAN PERLU DITERUSKAN DI MASA-MASA AKAN DATANG

GAMBAR INI MENJADI SUBJEK PROVOKASI PIHAK TERTENTU KONONNYA ISMA BERSEKONGKOL DENGAN UMNO

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh,

Para Blogger Sekalian,

1.Cuti hujung minggu baru-baru ini, jumaat,6 April, saya luangkannya dengan mengikuti seminar Agenda Umat : Antara Semalam, Hari Ini & Masa Depan anjuran ISMA.

2.Bagi saya, program berkenaan amat berguna bagi menyedarkan kita realiti sebenar Umat Islam hari ini,cabaran sebenar dan langkah-langkah pro aktif untuk menangani secara holisitik.

3. Hari ini, ahad 8 April 2012, saya hadir ke PERPUSTAKAAN UTAMA universiti seperti biasa untuk meneruskan kajian disertasi saya.Walaubagaimana pun, kehadiran saya awal minggu ini ke Universiti adalah dengan tujuan tambahan yang mana ianya berkait rapat dengan hasil menyertai seminar anjuran ISMA berkenaan.

4.Sewajarnya, saya berkongsi terlebih dahulu sedikit sebanyak input-input berguna bersama para blogger sekalian yang diperolehi sepanjang seminar berkenaan.

ISU SEBENAR UMAT ISLAM

5.Para pembentang kertas kerja telah memberikan pelbagai input-input berguna.Bermula dengan pendedahan isu semasa umat Islam yang jauh memerlukan kesatuan melangkaui fahaman dan ideologi politik.

6. Isu murtad, pembuangan bayi, LGBT dan seumpamanya adalah isu yang jauh lebih penting untuk diselesaikan segera oleh Umat Islam di Malaysia.Pembentangan-pembentangan tersebut disokong dengan fakta-fakta dari sumber yang boleh diterima pakai selain statistik-statistik yang dikemukakan oleh pihak tertentu.

SEJARAH UMAT ISLAM

7.Pembentangan kertas kerja seterusnya oleh Ustaz Syamil yang merupakan Siswa Pasca Ijazah lebih menyentuh sejarah tumbangnya sebuah khilafah yang menjadikan umat Islam terus dirundong permasalahan dan perpecahan.

8.Beliau juga cuba mengajak para peserta berfikir, bahawa kegemilangan ISLAM itu berkait rapat dengan kelompok manusia atau bangsa tertentu.

9.Justeru, beliau merungkai faktor-faktor kelemahan dan kejatuhan ketamadunan ISLAM lampau.

POLITIK ISLAM ATAU SIASAH SYARIYYAH

10.Ketika saya mengemukakan proposal tesis MASTER tahun lepas, seorang rakan saya mengemukakan proposalnya yang tajuk SIASAH SYARIYYAH yang bertajuk "kaedah-kaedah Fekh berkaitan siasah syariyyah dari kitab AL AHKAM AL SULTANIAH oleh Imam AL MAWARDI".

11.Saya amat berminat untuk membaca disertasi berkenaan jika ianya siap sepenuhnya kelak.Saya menunggu ianya diVIVAkan (dimunaqasyahkan) untuk sama-sama dimanfaatkan.

12.Justeru, program ISMA baru-baru ini benar-benar memberikan saya input berguna apabila AKH Qamarul Naim mengupas beberapa perkara berkaitan POLITIK ISLAM dengan membahaskan Kitab berkenaan ditambah pula dengan perkongsian yang diperoleh hasil perbincangan beliau bersama gurunya yang juga merupakan Bekas Mufti Mesir, Prof Dr Nasr Farid Wasil dalam sesi kuliah diperingkat Course Work (tamhidi) di Universiti Al Azhar.

13.Oleh yang demikian, tingkat dua perpustakaan utama Universiti Kaherah telah menemukan saya sebuah rujukan yang amat berguna hari ini.

14.Hasil pencarian hari ini, saya telah menemui sebuah buku tulisan seorang Professor di Universiti Kaherah yang mengupas secara mendalam kitab berkenaan yang bertajuk "pemikiran politik di sisi AL MAWARDI" yang ditulis oleh Dr Solahuddin Besyuni Ruslan.

15.Saya fikir, buku ini akan membantu saya menggali sedalam-dalamnya maksud yang tersirat dan tersurat kandungan kitab AL MAWARDI.

16.Pembentangan AKH Qamarul Naim sangat memberikan kesan yang mendalam ke atas jiwa saya agar lebih mengkaji kitab berkenaan yang sememangnya kaya dengan kaedah-kaedah,dasar-dasar dan persoalan asas politik Islam.

17.Mungkin buku-buku politik Islam yang saya rujuk selama ini belum cukup menajamkan kefahaman saya kerana kupasan sebahagian isu dari sumber sekunder tentunya tidak sampai ke maksud asal.

DIALOG YANG SEGAR DAN ILMIAH

18.Program seminar tersebut diakhiri dengan dialog antara para peserta dan pembentang kertas kerja yang dipengerusikan oleh Akh Syed Ahmad Israa.

19.Pengerusi dialog sungguh petah dan bijak mengendalikan suasana.Walaupun dihujani soalan-soalan panas dan "provok".Panelis menjawab dengan penuh hikmah, ilmiah dan diselangi oleh beberapa hujah yang kuat.

20.Saya berminat dengan pesanan Syed Israa' , اسمع منا ولا تسمع عنا (dengar dari kami dan jangan dengar tentang kami) apabila memberikan sedikit respond berkaitan soalan yang mengaitkan kredebiliti persatuan mereka.

21.Isu TAADDUD jamaah juga mendapat perhatian peserta dan berjaya dijawab oleh ustaz Syamil dengan hujah yang bernas.

22.Oleh kerana TABIAT di Mesir sekarang ini sangat membicarakan isu POLITIK KEPARTIAN, maka terdapat beberapa soalan yang berkaitan diajukan kepada panelis.Keilmuan Akh Qamarul Naim sebagai Siswa Pasca Ijazah bidang Siasah Syariyyah (Politik Islam) terserlah dengan hujah-hujah akademiknya.

PROVOKASI "MEDIAMESIR.BLOGSPOT"

23.Amatlah saya hairan, sehari selepas program berkenaan, terdapat pihak yang tidak bertanggungjawab telah mengadu domba dan melakukan provokasi murahan dengan menafsirkan gambar Presiden Kelab UMNO, Ustaz KJ (EME) bersama-sama presiden ISMA MESIR dan AJKnya sebagai BERSEKONGKOL DENGAN UMNO.(mujur mereka tidak menyebut saya yang mewakili KPMM)

24.Saya yang turut hadir dalam bilik VIP,dan duduk bersama-sama mereka dari awal hingga akhir selaku tetamu yang mewakili Kelab Peguam Muda Malaysia Mesir (KPMM) langsung tidak nampak dimanakah ruang yang dikatakan SEKONGKOL itu!!

25.Saya amat tidak faham maksud tuduhan "sekongkol" yang dilemparkan oleh Media provokasi berkenaan sedangkan isu yang dibincang berkenaan adalah ISU SEMASA UMAT ISLAM yang besar dan melangkaui tembok kepartian bahkan, tiada langsung disebutkan mana-mana parti dalam pembentangan-pembentangan kertas kerja.

26.Dalam bilik VIP pula, tidak terdapat langsung perbualan-perbualan berkaitan KERJASAMA DUA HALA atau perkara-perkara mendasar berkaitan entiti KELAB UMNO - ISMA mahupun KPMM.

27.Bukankah Badan-badan Kebajikan Anak Negeri (BAKAN) dan PMRAM telah dijemput oleh ISMA? Mengapa mereka tidak hadir mendengar sendiri ke seminar berkenaan?

28.Apabila banyak kerusi VIP kosong,saya teringat ketika majlis makan malam pelancaran KPMM dan Forum Perdana Perundangan Islam pada 23 Februari yang lepas, kerusi-kerusi VVIP yang diperuntukkan kepada mereka kosong tidak bertuan.

29.Itulah HARMONInya hidup berpersatuan di Mesir.Keegoan sesetengah pihak yang merasakan mereka LEBIH BESAR, LEBIH SENIOR dan LEBIH PATUT WUJUD berbanding persatuan lain telah menjadi ideologi yang kuat dipegang bagai akidah bahkan tidak keterlaluan jika saya katakan,ianya telah sampai ke tahap TAKSUB.

30.Walaubagaimana pun, saya yang berada di Mesir sejak 2003 melihat, jumlah kehadiran yang ramai dalam beberapa program yang diboikot oleh PIMPINAN PMRAM dan BAKAN hanya berjaya diboikot oleh pimpinan sahaja akan tetapi majlis tetap sahaja berlangsung dengan kehadiran yang ramai hasil kesedaran akar umbi atau majoriti mahasiswa yang tidak mudah dilembukan. Mahasiswa hari ini bukan bodoh dan bukan bagai lembu yang dicucuk hidung.

31.Saya amat bersetuju dengan kata-kata presiden ISMA ketika sesi dialog, beliau optimis, suasana berdialog seperti yang disaksikan baru-baru ini akan menyubur dan terus berkembang dalam masa tiga tahun akan datang jika trend seperti hari ini diteruskan.

32.Sebab itu saya tegur Presiden Kelab UMNO ketika dalam bilik VIP, apabila datang seorang pemimpin,bawalah pemimpin berkenaan berdialog kerana mahasiswa memerlukan dialog. Politik dialog amat diperlukan saat ini berbanding politik senyap dan "play saved".Paling penting, seorang pimpinan kerajaan yang bertandang di Mesir mestilah berdialog di KAWASAN TUMPUAN PELAJAR dan bukan di tempat terpencil seperti dewan besar DMAK (ARMA).

33.Saya mengambil kesempatan yang ada bersama beliau, menegur sikap segelintir pemimpin kerajaan atau bekas pemimpin negara yang bercakap dan sengaja mengulas SOAL HUDUD yang merupakan Perundangan Islam walaupun perkara berkenaan bukan dari bidang mereka.

AKHIR SEKALI, saya berpendapat, dalam 3 atau 4 tahun akan datang, ISMA akan muncul sebagai sebuah persatuan besar di Mesir memandangkan kajayaan mereka selama ini WALAUPUN serba kekurangan.Kekurangan yang saya maksudkan ialah, mereka TIADA RUMAH-RUMAH NEGERI yang mengawal ratusan atau ribuan pelajar.Mereka tiada DPM yang menganggap mewakili ratusan mahasiswa.Saya lihat, peserta datang dengan penuh keikhlasan dan kerelaan dan bukan dengan PAKSAAN atau KERAHAN seperti yang dilakukan sebahagian pihak yang menguasai sebahagian PRASARANA milik badan-badan tertentu.SAYA AKHIRI ENTRI KALI INI dengan persoalan, mampukah kita mendepani pelbagai cabaran di tanah air kelak jika di Mesir lagi kita sering bercakaran dan tidak sependapat dalam perkara yang remah temeh?

TEPUK DADA, TANYA IMAN....
1 ulasan:

Tuan Salim Kedah berkata...

Salam..Program yang bagus.Beginilah yang sepatutnya.Isu تعدد الجماعة yang dilaungkan PMRAM tu pada dasarnya sudah menyimpang dari perbahasan ulama.Saudara Ezo pun belajar usul fekah,tentu lebih faham perbahasan tu dari saya.Dikesempatan ini saya tertarik dengan isu "Hudud" yang ditulis oleh saudara di perenggan ke-2 terakhir.
Saya rasa individu yang dimaksudkan adalah Tun Mahathir.Kalau betullah yang dimaksudkan itu Tun M,saya berpendapat yang Tub M ada betulnya dan ada salahnya.Apa yang ingin saya katakan berhubung isu ini ialah..jika kita lihat kritikan/ulasan/komen Tun M berkaitan "Hudud" hanyalah berdasarkan "Hudud Kelantan(1993) & Hudud Terengganu(2003)".Saya rasa saudara tentu lebih tahu apa yg terkandung dalam kedua-dua draf undang-undang tersebut.Pihak yang mendraf akta-akta tersebutlah sepatutnya menjelaskan kepada Tun M.Sebab itu kalau kita faham..Tun M kata dia tak tolak "Hudud".."Hukum Hudud yang benar tapi dia tak setuju dengan draf "Hudud Kelantan" untuk dilaksanakan..itu ja..cuma pabila dipolitikkan maka teruk lah bunyinya.