Selasa, 3 Februari 2009

PAS lancar program mem"PAS"kan mahasiswa-mahasiswa dan Graduan Al Azhar, Mesir ( ULASAN SIRI KEDUA ).DAKYAH SECARA SEMBUNYI DAN TERANG-TERANGAN

Republik Arab Mesir adalah sebuah Negara yang mempunyai empat musim.Antara bulan November hingga bulan Mac adalah musim sejuk.Seperti biasa,pada bulan disember hingga januari,kuliah-kuliah di Universiti merancakkan aktiviti pendidikannya sebelum peperiksaan semester berlangsung dan seterusnya, akan bercuti sempena musim sejuk selama dua minggu.Cuti musim sejuk pada tahun ini adalah pada30 Januari hingga 14 Februari.

Lazimnya,mahasiswa dari daerah luar Kaherah,akan pulang ke Kaherah dan mahasiswa dari KAMPUS UTAMA KAHERAH juga akan menziarahi rakan-rakan mereka di luar Kaherah.Bagi saya pada tahun ini sebagai mahasiswa program COURSE WORK di Universiti Kaherah,musim cuti,kurang dirasai kerana bebanan kerja kursus yang diberikan universiti memendekkan waktu yang tersedia untuk berjalan jauh kecuali akan ke Sinai, itu pun pergi dengan PERCUMA!!!!

Pada petang hari khamis,29 Januari,terdengar desas desus mengatakan bahawa satu majlis ceramah akan diadakan di DATARAN HAYYU ASYIR.Majlis dikatakan akan berlangsung pada esok malam. Penceramah yang dijangka akan berucap hanya dua orang,iaitu Presiden PAS,Hadi Awang dan Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat,Salahuddin Ayob.
Saya segera mencari kesahihan khabar angin yang kencang bertiup saat itu.Pesanan ringkas dari YAHOO MESSENGER dan SMS berangkai seolah-olah memperakui khabar angin berkenaan.Satu maklumat saya perolehi,mereka datang ke Mesir kerana semata-mata ingin ke GAZA,untuk melihat sendiri keganasan regim zionis Israel dan menghulurkan bantuan.

Tajuk majlis ceramah yang bakal diadakan diwar-warkan,hanya berkisar tentang “Palestin”.Saya sendiri tertarik untuk hadir kerana bagi saya untuk Palestin,kita harus bersatu menentang kezaliman Israel dengan tanpa mengira dari parti mana atau kumpulan mana.Inilah yang telah berlaku di Parlimen Malaysia,apabila Perdana Menteri,YAB Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi memanggil ahli-ahli parlimen untuk sidang tergempar Parlimen berhubung isu ini.Semua ahli-ahli parlimen senada dalam isu ini,samaada dari kerajaan mahupun pembangkang.Ini fakta yang tidak disebutkan oleh PEMBANGKANG dalam ceramah mereka di hayyu asyir!!!!

Jika sebelum kemenangan PR di lima buah negeri dan mempunyai kerusi yang banyak di parlimen, dataran hayyu asyir,lengang dari aktiviti politik membenci!! Rumah Kelantan di hayyu sabik adalah satu-satunya tempat utama untuk menjalankan aktiviti penyebaran dakyah pembangkang secara sulit dan rahsia.Inilah yang mereka lakukan sejak tahun 2004 hingga sebelum 8 Mac 2008.

Namun,setelah 8 Mac,2008,situasi berbeza.Bermula dengan kedatangan Tuan Ibrahim Tuan Man, kononnya ceramah agama bertajuk “maulidurrasul”,akan tetapi apabila majlis berlangsung, jelas, penceramah hanya bercakap berkenaan semangat maulidurrasul sekitar 20 peratus sepanjang ceramah, selebihnya adalah politik membenci dan hasutan.Beliau bagai utusan PR terutamanya PAS untuk memberitahu para mahasiswa bahawa mereka akan menang dan memerintah sedikit masa lagi yang pada ketika itu mereka canangkan 9 september 2008 yang ternyata rakyat tertipu dengan agenda pembangkang itu.Ini berlaku hanya dua minggu selepas Pilihanraya Umum ke 12.

PAS rasakan,perlu pula satu dakyah terang-terangan dijalankan supaya banyak lagi mahasiswa yang barangkali berpendirian “atas pagar” atau “totok UMNO” yang perlu diPASkan.Jika dakyah secara rahsia pun,telah Berjaya memPASkan majoriti pimpinan mahasiswa di Mesir,sudah barang tentu Dakyah secara terang-terangan akan membuahkan hasil yang lumayan.

Perlahan-lahan,selepas solat Jumaat hari tersebut saya meninjau dari jarak yang berhampiran,kira-kira sepuluh jam hingga beberapa jam sebelum majlis bermula,kelihatan dataran hayyu asyir seperti biasa,kumpulan pelajar bermain bola.Itu sahaja.Itu teknik mereka.Saat itu,down line-down line pasti sibuk mengumpulkan hadirin dan menyebarkan maklumat kepada seramai mungkin mahasiswa di Mesir.

Saya tinjau rakan-rakan berhampiran hayyu asyir.Rata-rata mereka kata,mahu dengar “ISLAM”.Malam ini adalah ceramah “ISLAM” dan “dakwah Islamiah”.Geli hati saya mendengarnya.Jika itulah kata-kata mereka untuk menyeru rakan-rakan ke kuliah universiti,alangkah bagusnya,ini tidak,kuliah universiti mereka rendah-rendahkan.Sehingga ada yang berkata kuliah umum di masjid adalah jauh lebih berlimu berbanding kuliah-kuliah di Universiti Al Azhar.Saya bukan anti kuliah “umum” atau “talakki”,tapi ini satu realiti momokan para senior Malaysia di Universiti Al Azhar,Sebab itu ramai di kalangan pemimpin persatuan pelajar di sini habis ijazah pertama sekurang-kurangnya 5 tahun,ada juga yang terlanjur sampai lapan tahun,berjuang kata mereka.Ada seorang pimpinan tertinggi sebuah persatuan yang terpaksa menutup muka,lari pulang ke Malaysia apabila gagal menghabiskan pelajaran dan dibuang dari Fakulti (MAFSUL) Bahasa ketika memegang jawatan tertinggi. Ohhh,kalau ada seorang dua yang BEST sikit keputusannya, akan di war-warkan best student bahkan dalam masa yang sama, ada lagi mahasiswa yang mempunyai reputasi pengajian yang jauh lebih hebat yang bukan berjawatan dan jauh lebih layak untuk digelar “Best Student”.Buktinya,ustaz Najib dari negeri Terengganu,Jayyid Jiddan dari tahun satu hingga tahun empat,apakah “pingat” yang PMRAM berikan? Pelajar ini pulang ke Malaysia setelah tamat pengajiannya dengan cemerlang.Di Pahang,seorang graduan bernama ASNAWI,Berjaya mendapat JAYYID dari tahun satu hingga tahun 4,tidak pernah sangkut,namun,oleh kerana beliau memegang jawatan sebagai Pengerusi Kelab UMNO Pahang,beliau langsung tidak berpeluang diletakkan sebaris pelajar-pelajar cemerlang atau ditonjolkan hanya kerana berlainan kumpulan.

Nah!!! di sini kita lihat sejauh manakah kebenaran mereka yang mengatakan bahawa ceramah PAS ini ceramah agama dan dakwah islamiah!!Lihat Fakta ini dengan mata dan hati yang terbuka bukan emosi dan taksub terhadap PAS.

PROGRAM MEMPASKAN MAHASISWA MESIR

YB Dr Mujahid hanya menyebut tentang sokongan masyarakat bukan Islam terhadap PAS. Kononnya,PAS sudah diterima oleh masyarakat berkenaan dan apatah lagi masyarakat Islam.Beliau menegaskan, sepatutnya golongan terpelajar dari Al Azhar lebih ramai menyokong PAS.Ini adalah satu kempen besar-besaran yang meyeru mahasiswa agar meyertai PAS apabila pulang ke tanah air kelak.Tiada seorang pun pemimpin UMNO yang datang ke Mesir seberani Mujahid yang celupar dan seolah-olah mengajar mahasiswa di Mesir memulakan hidup berpecah belah dengan berparti-parti.Sepatutnya,wakil rakyat PAS ini,galakkan mahasiswa habis belajar tepat pada waktunya, memandangkan ramai mahasiswa yang gagal dalam pelajaran.Ini adalah isu besar yang jauh lebih penting kerana golongan mahasiswa adalah tulang belakang Negara.Bayangkan kalau yang gagal,duduk sepuluh tahun pun tak habis-habis BA,apa nak jadi politik Malaysia jika mereka ini yang akan mengisi dan mengambil tempat dalam dunia politik kelak dengan sandaran akademik yang lemah!!! Memalukan!!!

YB Dr Zulkifli juga demkian,bercakap seolah-olah,esok adalah pilihanraya kecil yang menentukan kemenangan sesebuah parti untuk memerintah dengan menyatakan kekuatan pakatan rakyat berbanding BN yang menurutnya hampir dengan kekalahan.Apakah pemimpin ini lupa,bahawa PAS telah kalah dalam pilihanraya umum yang lalu,justeru mengadu domba politik datang ke Mesir untuk mengajak masyarakat mahasiswa agar sibuk berpolitik? Penceramah ini juga tidak terlepas merayu agar semua mahasiswa yang hadir menyokong PAS seterusnya masuk berkhidmat bersama PAS setelah pulang ke Malaysia kelak.

YB Dr Hatta Ramli,Bendahari PAS Pusat sungguh bersemangat bercakap soal Palestin pada awalnya,kemudian membawa nada-nada yang sumbang menyatakan bahawa pelajar luar Negara adalah paling beruntung kerana paling mudah didekati oleh pembangkang.Justeru tiada sebarang kengkangan dari pihak kerajaan Luar Negara seperti Mesir.Satu andaian yang bagus.

Apakah PMRAM tidak memaklumkan kelangsungan majlis tersebut kepada AMNUDDAULAH MESIR (KETUA POLIS MESIR) ? Kenapa tidak diajak sahaja polis Mesir untuk turut serta dalam majlis berkenaan untuk menterjemah dan melihat apa kandungan ucapan pemimpin PAS tersebut? PMRAM pandai kata pelajar-pelajar tidak boleh membuat perkumpulan lebih lima orang dimana-mana melainkan jika telah mendapat restu PMRAM yang satu-satunya telah mendapat kepercayaan kerajaan MESIR.

Ini adalah satu-satunya hujjah yang berperanan sebagai senjata ampuh bagi menghalang mahasiswa Mesir menyertai persatuan selain PMRAM terutamnya KELAB UMNO.Kedutaan Besar Malaysia Kaherah yang diketuai oleh TYT Datuk Duta besar telah dihubungi oleh pegawai PAHANG,Tuan Haji Razak,dan dalam maklum balas beliau menegaskan KBMK langsung tidak dimaklumkan tentang majlis ceramah tersebut! Mereka hanya minta bantuan untuk mempermudahkan prosedur kemasukkan ke GAZA!!!

Siapa agaknya yang membenarkan perjumpaan tersebut? Adakah PMRAM yang meminta kebenaran kepada AMNUDDAULAH? jika benar,apakah AMNUDDAULAH dimaklumkan intipati ceramah POLITIK berkenaan? Jika tiada keperluan untuk dimaklumkan,apakah momokan PMRAM selama ini hanya satu momokan jumud yang bertujuan menakutkan mahasiswa-mahasiswa sahaja dan bagi menguatkan survival PMRAM itu semata-mata? Saya syorkan pihak KEDUTAAN BESAR MALAYSIA KAHERAH melalui bahagian Keselamatan yang mempunyai hubungan rapat dengan pihak keselamatan Mesir sendiri yang tanyakan hal ini seberapa segera kepada pihak keselamatan Mesir,apakah majlis politik dibenarkan dibuat secara terbuka di Mesir?

YB Dr Lo’Lo’ Ghazali berucap juga seperti biasa dimulai dengan isu Palestin.Kemudian dengan rakus menawarkan mahasiswa agar bersama-sama berjuang dalam PAS.Paling kurang ajar,wakil rakyat ini memperkecilkan peranan guru JQAF dan meletakkan jawatan NAKIB atau NAQIBAH USRAH PAS jauh lebih mulia. Dengan selamba beliau berkata lebih kurang begini “bila kita nak cari naqib dan naqibah dari orang Al Azhar,tak ada, asyik-asyik mohon guru JQAF!!”

Wakil rakyat ini bersifat kurang ajar.Profession perguruan adalah satu bidang yang amat mulia kerana mendidik masyarakat.Semua unit masyarakat bermula dengan pendidikan di sekolah rendah.Sepatutnya Lo’Lo’ belajar balik duduk barang sehari dua di sekolah rendah untuk belajar bagaimana susah payahnya menjadi guru mendidik kanak-kanak.Orang seperti Lo’Lo’ tidak layak jadi wakil rakyat.Kelancangan mulutnya itu,memalukan professionnya sebagai seorang wakil rakyat di tempatnya.

YB Sallehuddin Ayob yang merempat “berhijrah” di Kubang Kerian Kelantan dek kerana orang Johor LANGSUNG TIDAK BERMINAT dengan keceluparannya meluahkan ayat-ayatnya bahkan ucapan dari beliau ini jauh lebih pedas dari yang lain sambil mencabar UMNO.Saya teringat antara cabaran beliau “UMNO JANGAN CEMBURU DENGAN MAJLIS INI,UMNO JANGAN HALANG JIKA MAJLIS UMPAMA INI DIADAKAN!!”.

Nak kata gila,berakal,barangkali Dr Lo’Lo tahu nak rawat kalau wayar otak pemimpin muda PAS ini terputus dan memerlukan rawatan segera.Apakah majlis tersebut ada polis FRU Malaysia bertrak-trak dengan belantan di tangan ? apakah Majlis tersebut di Malaysia?takkan sampai berdendam dengan UMNO,menjerit sampai ke Mesir? Orang gila talak tiga jer YB yang jerit nama bekas bini yang ditalaknya tak tentu arah!!

Dalam ucapan beliau,dapat kita tahu,apakah sumber kekuatan PAS untuk memperkukuhkan survival politik PAS untuk jangka masa panjang.Menurut Ketua Dewan Pemuda PAS pusat ini,selagi PAS mempunyai sokongan mahasiswa dan lepasan Mesir,Jordan dan Syria,PAS akan terus mengorak langkah.Inilah sebabnya kedatangan mereka pada malam tersebut berdiri megah menyampaikan ucapan berapi-api untuk menyemarakkan semangat PAS kepada mahasiswa.

Manakala persatuan mahasiswa pula,dibiarkan pro PAS dengan kekal atas nama “mahasiswa” agar lebih mudah bergerak.Jika mereka bergerak atas nama “PAS” secara terang-terangan pasti mereka akan dipancung lebih awal.Maka,maslahahnya,guna nama mahasiswa.Pengaruh mahasiswa? Ahhh…kan ramai down line-down line yang boleh meracun mahasiswa nanti.

Akhir sekali,ucapan disampaikan oleh PRESIDEN PAS.Sejak tahun 2003,saya acapkali hadir ucapan pemimpin ini.Hadi Awang hanya mengulangi ucapan-ucapannya terdahulu hanya buat sedikit penambahan dengan pengutaraan fakta-fakta sejarah sebagai satu cara menonjolkan kewibawaannya di hadapan khalayak mahasiswa.Itu teknik lama beliau yang hanya akan berkesan dengan orang yang taksub sahaja.Bagi saya,ucapannya sama seperti sebelum ini.Sedikit sahaja yang baru.

Dengan ini,lengkaplah sudah pelancaran program memPASkan mahasiswa-mahasiswa dan graduan AL Azhar.Tiada lagi dakyah secara tersembunyi.Kali ini mereka buat secara terang-terangan.Pemimpin UMNO jauh lebih matang.Tiada sebarang proses mengUMN Okan mahasiswa Mesir .

Ini adalah kerana mereka tidak mahu mengganggu proses pembelajaran mahasiswa.Kelab UMNO adalah persatuan kebajikan,ini termaktub dalam perlembagaannya.Kelab UMNO di UK dan beberapa Negara lain ada hujahnya.Hanya sahaja momokan gerakan mahasiswa di Mesir yang cukup kuat dan hebat menyebabkan Kelab UMNO Mesir gagal menampilkan peranan sepenuhnya.

Jika diteliti dengan bersungguh-sungguh dan hadir dengan hati yang terbuka,apakah kesemua ucapan ini adalah ucapan ISLAM? Pengikut taksub PAS sering mengaitkan bahawa PAS bawa ISLAM.Namun,apakah mereka sedar mengaitkan budaya membenci dan cemuh-mencemuh dengan ISLAM adalah salah???Asal PAS sahaja akan segera mereka kata ooohhhh ini ISLAM.”Kita nak dengar ISLAM…” , taksubnya…Tidak semestinya apa yang ditonjolkan PAS itu ISLAM.Lihat gaya ayam sabung PAS,MAT SABU berucap,gaya ISLAM ker? Cemuh sana,cemuh sini,maki sana hamun sini.

Tajuk ceramah yang diwar-warkan, “PALESTIN MENANGIS” , penganjur majlis kononnya YAYASAN AMAL dan MUSLIM CARE hanya dipergunakan untuk kepentingan politik PAS yang menggunakan agama untuk keuntungan politik semata.

Kami bukan budak-budak sekolah yang harus menerima aliran politik anda!!! Kami mahasiswa yang tidak perlu agenda PAS di sini.Cukup pembawakan ISLAM yang SEDERHANA yang diajarkan oleh Al Azhar dan bukan taksub dan pelampau ALA PAS.Cukup pensyarah-pensyarah dan syeikh-syeikh kami sebagai pembimbing untuk kami memahami kesyumulan ISLAM,guru dari PAS tidak diperlukan.Hanya golongan taksub yang selalu menyamakan ISLAM = PAS,PAS = ISLAM.

(bersambung…nantikan ulasan akhir)

2 ulasan:

thaaqhib berkata...

hayati isu palestin, bukan bukak isu politik.

raikan harmoni

Ezo berkata...

Sokong "thaaqib"....

Memang itu yang kita mahukan,tapi PEMBANGKANG yang mulakan isu politik "PAS".

Saya hanya mahukan proses pembelajaran mahasiswa tidak terganggu dengan politik membenci dan menghasut.

Suka saya nyatakan,saya tidak menghalang seseorang untuk pro PAS atau UMNO,yang saya mahukan dari kedua-dua penyokong di sini,jangan TAKSUB.

Tulisan ini adalah bertujuan memecahkan tembok TAKSUB dan politik membenci serta menghasut.

Terima kasih "thhaqib",komen anda adalah amat tepat.